De kalkoenen

De kalkoen is een vogel die behoort tot de “hoenderachtige” en is bv. familie van de kip.
Hij is afkomstig uit Noord en Centraal-Amerika, waar hij al door de Maya’s (is een oud inheems volk uit Noord-Amerika) als huisdier gehouden werd.

De kalkoen is een opvallende verschijning met zijn fel gekleurde lellen en aanhangsels op zijn kale kop. De haan (man) is meestal kleurrijker. Tijdens het broedseizoen hebben ze elk een eigen territorium. Ze verdedigen dit door zich groot te maken. Als er gevaar dreigt vallen ze aan. Pikken met de snavel, krabben met de poten en slaan met de vleugels.
Ze “baltsen” met uitgespreide staart, laag gehouden vleugels en opgeheven kop, terwijl ze klokkende geluiden maken om de hennen (vrouwtjes) te lokken. Ze paren met meerdere hennen. De haan vertrekt als hij gepaard heeft. ( is in ons park natuurlijk niet mogelijk). De hen zorgt zelf voor het nest wat wel 20 eieren kan bevatten, die na 25 tot 31 dagen uitkomen. Jonge kalkoenen zorgen na 1 dag voor zichzelf maar blijven 4 tot 10 maanden bij de moeder.

Een kalkoen kan goed zien ( s’ nachts minder) en horen.
Het zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel, groente/fruit als vlees eten, in dit geval ongewervelde dieren (insecten).
Een kalkoen kan wel tot 10 kilo wegen en gemiddeld 12 jaar oud worden.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren