De Lama en Alpaca

Lama’s en alpaca’s zijn kameelachtige dieren uit de familie van de evenhoevige. Ze worden in Zuid Amerika al eeuwen gehouden voor hun wol, vlees, huid en mest en de lama’s vooral ook als last dier. Het zijn doorgaans rustige sterke en geharde dieren.

Typerend voor kameelachtigen is de gespleten bovenlip. In de bovenkaak zitten geen voortanden. Lama’s en Alpaca’s hebben 2 tenen en geen echte hoeven, alleen een dikke eeltlaag.

Hoewel ze er door hun mooie wollaag “aaibaar”uit zien houden ze niet van knuffelen.
Het zijn territoriale dieren die van nature in haremverband leven. Ze maken gezamenlijke mesthopen die waarschijnlijk ook dienen om hun territorium aan te geven.
Van nature eten lama’s en alpaca’s plantaardig voedsel en herkauwen hun voedsel.
In ons park krijgen ze als aanvulling vers hooi en ’n kleine hoeveelheid brokjes speciaal voor dit ras. Ze worden snel te dik.

Verschillen

De lama heeft een langere nek en is groter dan de Alpaca.
De vacht van de lama bestaat uit ruwere dekharen en een ondervacht, verhaart en valt daardoor jaarlijks gedeeltelijk uit. Het gezicht is dunner behaard. De vachtkleur varieert van wit via roodbruin en grijs tot zwart, zowel effen als gevlekt.
De vacht van de Alpaca is dikker en wolliger en valt nauwelijks uit.

Ook in de stand van de oren is een duidelijk verschil. Die van de Lama zijn recht en van de Alpaca banaanvormig. Bij gevaar of zich niet veilig voelen liggen de oren plat in de nek.

Een lama staat bekend om zijn typische reactie tegenover (vermeend) gevaar, namelijk spuwen in de richting van zijn belager. Het uitgespuwde mengsel is afkomstig van de voormagen.

De Lama in ons park is een hengst en heet “ Kuzco”
De naam komt uit een film van “Walt Disney. Kuzco ,is een egoïstische keizer, die door een toverdrankje verandert in een lama

De Alpaca in ons park is ook een hengst en heet “ Koosje” omdat hij een abrikooskleurige vacht heeft.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren