De Mini ezel

De mini ezel vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied van Noord-Afrika in de oudheid en meer recent op de eilanden Sicilië en Sardinië aan de westkust van Italië.

Ze zijn van oorsprong zo klein en niet zo gefokt. Door hun formaat waren ze bijzonder geschikt voor het vervoeren van goederen over de smalle bergpaadjes en het werken op het land. Door de komst van de gemotoriseerde landbouwwerktuigen waren ze niet meer nodig en stierven bijna uit.

Vanuit het oorspronkelijke leefgebied zijn droge grassen het hoofdbestanddeel van hun voeding. Ook bij ons is dat het geval. Omdat het klimaat hier kouder en vochtiger is, zijn onze graslanden vaak te rijk aan eiwitten en moet erop gelet worden dat de ezel niet te veel eet. Daarom is het goed de ezel s’nachts binnen te zetten.

Omdat ezels kuddedieren zijn, hebben ze gezelschap nodig. Het meest geschikt is een tweede ezel, maar een vriendelijke grote geit, paard, schaap of koe is ook een goed maatje.  Een ezel is niet dom of koppig, maar een lief, aanhankelijk en een intelligent dier. Wil hij iets niet, dan en is er iets aan de hand en voelt zich niet veilig.

De mini ezel is herkenbaar aan de aalstreep op zijn rug (zwart kruis). Heeft een gemiddelde schofthoogte van 90cm, maar er zijn gevallen bekend waar die lager is. Rond het tweede levensjaar zijn ezels geslachtsrijp. Een ezelin is echter pas na 3 jaar volgroeid. Eerder laten dekken is zeker niet verstandig! De draagtijd van de mini ezel is ongeveer 12 maanden.

Een mini ezel kan ongeveer 25 jaar oud worden.

De ezel in ons park heet “I-oor” en is erg lief.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren