Het Ouessant schaap

Dit schaap komt oorspronkelijk van het eiland “Ouessant” voor de westkust van Bretagne in Frankrijk. Het is een van de kleinste schapenrassen ter wereld. De dwergvorm is ontstaan omdat ze generaties lang onder zeer karige omstandigheden hebben geleefd.

Rond 1920 was het ras bijna uit gestorven, maar door de inzet van o.a. kasteelheren op het vaste land werd dit voorkomen.

Volwassen ooien ( vrouwtjes) wegen gemiddeld 15 kg en hebben een schofthoogte van maximaal 46 cm. Volwassen rammen ( mannetjes) wegen ongeveer 20 kg en hebben een schofthoogte van maximaal 49 cm. De rammen krijgen na een aantal jaren prachtig naar opzij gekrulde hoorns.

De meest voorkomende kleur is zwart maar er zijn ook bruine ( karamel) en beige Ouessanten. De vacht weegt 10% van het levende gewicht. De Ouessant heeft daarmee relatief een van de grootste wol opbrengsten van alle schapenrassen.

Het bronstseizoen is kort en loopt oktober tot januari. De draagtijd is 5 maanden min 5 dagen. De Ouessant is nog een heel natuurlijk ras. Dit komt o.a. tot uiting bij het aflammeren ( geboorten) die ze vrijwel altijd zonder hulp van mensen doen. Ook krijgen Ouessanten meestal maar één lam en dan nog pas vanaf het tweede levensjaar van de ooien.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren