Het Romanovschaap

De Romanov is een zeer oud Russisch landschaap.
Het is voornamelijk gefokt op de eigenschappen pels en vruchtbaarheid. De pels werd gebruikt voor het vervaardigen van warme kleding voor de bar koude winters. De Romanov is een bijzonder vruchtbaar schaap en werd ter verbetering van de vruchtbaarheid van andere rassen naar Europa gehaald.
Met een gemiddelde van drie lammeren per ooi is de Romanov een van de vruchtbaarste schapenrassen ter wereld. De ooi is jaar rond bronstig en kan 4 weken na de geboorte van de lammeren en zelfs tijdens de zoogperiode weer gedekt worden. De Romanov brengt zonder problemen een drieling groot. Drie, vier of zelfs vijflingen zijn geen uitzondering!

De Romanov heeft een edel type hoofd, onbewold met een ramsneus. De zwarte kop heeft een lichte neus maar mag ook bont zijn of een bles hebben. De oren zijn vrij breed geplaatst en staan redelijk horizontaal aan de kop. De dieren hebben grote ogen met uitstraling.
De ooi weegt 50 tot 60 kilo. De ram 75 tot 85 kilo.
Zowel rammen als ooien zijn ongehoornd.
De pels bestaat uit een mengeling van haar en wol en is half ruw en krullend over het hele lichaam. De vacht is blauw/grijs van kleur. De lammeren worden zwart geboren. De wol heeft een lengte van 5 tot 9 cm.

Het is van nature een sober, gehard schaap dat zich gemakkelijk aan elk klimaat en alle omstandigheden aanpast. Het is een schaap dat qua karakter nog dicht bij de natuur staat en een sterk kuddegedrag heeft.
Het is zeer alert in omgang.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren