Kippen

Kippen zijn sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes, van een haan, enkele hennen en eventueel kuikens. De groep heeft een duidelijke rangorde. Dat noemen we de pikorde. De dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. De haan ( mannetje) verdedigt

zijn hennen  (vrouwtjes ) en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar een veilige slaapplaats.

Het jong heet een “kuiken”.

Zowel wat betreft uiterlijk als gedrag, verschillen hennen wezenlijk van hanen. Qua uiterlijk zijn hennen minder opvallend dan de haan. Ze missen de sierveren, de sporen en hun kam. Hennen hebben kleinere oorlellen en kin-lellen. Ook zijn ze kleiner en lichter dan hanen.
Kippen maken zeer veel verschillende geluiden, waarvan we steeds meer de betekenis kennen. Zo kunnen ze waarschuwen voor gevaar, daarbij ook aangevend waar het gevaar vandaan komt en ze kunnen anderen vertellen dat ze voedsel gevonden hebben. Het langgerekte “kukeleku”wordt door de hanen gemaakt

Scharrelen is een belangrijk onderdeel van natuurlijk kippengedrag. Hierbij lopen kippen rond en graven met hun poten en zoeken met hun snavel naar eetbare dingen. Dit kunnen graantjes maar ook insecten zijn. De kippen die in ons park lopen worden met kipkorrels bij gevoerd..

Kippen nemen graag een stofbad. Dit is een manier om hun verenkleed te reinigen van onder andere parasieten.

Er bestaan hele kleine krielkipjes zoals de Hollandse kriel en de Java-Kriel die amper 500 gram wegen. Maar er bestaan ook flink uit de kluiten gewassen dwerghoenderrassen zoals de Wyandotte kriel.
Wil men echt een reus, dan is de Jersey Giant of de Brahma een geschikte kandidaat.

De keus van het kippenras is een kwestie van persoonlijke smaak, het doel dat men met de kip voor ogen heeft (fokken, dagelijks een ei), maar ook van de hoeveelheid beschikbare ruimte.
Het Hertenkamp heeft diverse soorten kippen en hanen in de weien lopen. Momenteel lopen er o.a.

De Brahma

De Australorp,

De Welsummer,

De Vorwerk,

De Rhode Island Red

en de Noord Hollandse Blauwen.

Op lokatie “Vrijthof”, de Zijdehoender.

Ons kippenbestand wisselt nog weleens wat betreft de rassen.

Terug naar overzicht
Neem contact met ons op

Donateur of sponsor worden?

Wordt vriend van het Hertenkamp!


Paviljoen huren